Ben jij bekend met het klassieke zeefdrukken?
Dan hoeven wij jou natuurlijk niet te vertellen hoeveel tijd er in de voorbereiding gaat zitten. Denk aan het ontvetten van het gaas, drogen, emulsie aanbrengen, een nacht laten drogen, zeefdrukfilm maken (of uitbesteden), belichten in een donkere kamer, afspoelen in de afspoelunit, drogen en dan pas kun je gaan zeefdrukken. Tenzij er iets fout is gegaan met de emulsie of met de belichting want dan kun je weer opnieuw beginnen. En wat dacht je van de ruimte die alle zeefdrukramen in beslag kunnen nemen. En hoeveel werk het is om de emulsie van het raam te verwijderen voor een volgende afbeelding.
Wij hebben de oplossing… onze Ready To Print screens!
Wij plaatsen jouw afbeelding op het raam en jij kunt direct gaan zeefdrukken!
Hoe werkt het?
1. Jij stuurt ons een afbeelding via email. Dat kan een .jpg, .png of .pdf bestand zijn.
2. Wij maken jouw Ready To Print screen en sturen het per post naar je op.
3. Jij kunt thuis direct gaan zeefdrukken.
De Ready To Print screens span je op het frame met speciaal dubbelzijdig tape en je gaat zeefdrukken. Na afloop spoel je alles onder de kraan af. De screen kun je er afhalen en je kunt direct een andere afbeelding op het frame plakken. Je kunt ongeveer 500 prints maken met een screen vaak zelfs wel meer. Houd de screens uit de zon en bewaar ze in een zichtmap in een order. En in 1 order kun je honderden screens bewaren (die kun je ook bij ons kopen).
Let op... dit zijn dus geen sjablonen die je zelf kunt uitsnijden. Dit is zeefdrukgaas waar wij de afbeelding in zetten.
Wat is er allemaal mogelijk?
Eigenlijk is alles mogelijk net als bij het klassieke zeefdrukken. Afbeeldingen zoals tekeningen, illustraties, foto’s maar natuurlijk ook teksten en logo’s. Het is dus niet anders dan het klassieke zeefdrukraam. Kijk maar eens op ons YouTube kanaal daar laten we in diverse video’s de mogelijkheden zien.
Hoe lever je de bestanden aan?
Je kunt een tekening maken op de computer maar ook gewoon op papier met zwarte pen of stift. Daar maak je een foto van of een scan en die kunnen wij omzetten naar een zeefdrukraam.
- Het bestand is een .PNG, .JPG of .PDF bestand
- In 100% zwart/wit, dus
geen grijstinten
- De afbeelding is op werkelijke grootte
- Max 19,5 cm x 30 cm
- De lijnen zijn strak, dus geen pixeltjes (zie afbeelding van het eendje), tenzij dat wel de bedoeling is natuurlijk
- Minimaal 300 DPI
- Grote bestanden (groter dan 1 MB) verstuur je via www.WeTransfer.com (gratis)
- Als de afbeelding uit meerdere kleuren/lagen bestaat, dan stuur je ons per kleur het te printen bestand (je dient de afbeelding dus zelf te splitsen in kleuren - bekijk onze stap voor stap uitleg via deze link en de video op YouTube).
- Screenformaat is ± 27x39 cm, afbeelding=afdrukgebied is max 19,5x30 cm.
Je krijgt exact op het scherm wat jij ons stuurt, dus dubbelcheck de afbeelding, wij verzorgen géén art work.
Tip! Bekijk eventjes onze video's op YouTube over de mogelijkheden van de Ready To Print screens. Tevens staat daar een video hoe je in Inkscape kleuren kunt splitsen. Op de pagina Tips & Trucs staat meer informatie over 'DPI' en 'Resolutie' en waar je die informatie kunt vinden.
Waar moet je op letten?
Als je nog niet zo bekend bent met het principe van zeefdrukken dan kan het soms lastig zijn om bepaalde zaken te begrijpen.
Foto's
Bijvoorbeeld een foto is mogelijk, maar alleen in zwart en wit, en dus niet met grijstinten of kleurverloop zoals een printje uit de printer. Het gaas van een zeefdrukraam is open of dicht, dus niet 'een beetje' open. Er gaat wel of geen inkt door.
Na ontvangst van jouw foto zetten wij deze voor je om zodat geschikt is om te zeefdrukken. Je krijgt van ons een voorbeeld via de mail voor akkoord. Wij verzorgen verder geen uitgebreid artwork. Je kunt een foto ook zelf omzetten naar een raster/halftone (dat kan met diverse fotobewerkingsprogamma's, wij verlenen daar geen ondersteuning bij).
.
Ga je foto's zeefdrukken op een lichte ondergrond of op een donkere ondergrond?
Tevens is het belangrijk om te weten of je de foto gaat afdrukken op lichte materialen of op donkere materialen. Want dan hebben we een negatief nodig van de foto (als je dus wit op zwart gaat afdrukken). Bekijk ook eventjes de video daarover op ons YouTube kanaal om de verschillen te bekijken. Want een foto afdrukken op een witte of zwarte ondergrond geeft totaal andere resultaten.
Heb je geen inspiratie?
J
e kunt ook via diverse websites afbeeldingen en illustraties kopen (zgn. stock images). Ga je met die afbeeldingen series afdrukken op artikelen (bv een kledinglijn) om te verkopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste licentie koopt bij de uitgever, dat staat ook vaak duidelijk vermeld op de betreffende website hoe dat in zijn werk gaat.
Op jouw eigen tekeningen rust natuurlijk jouw eigen auteursrecht dus daar kun je mee doen wat je wilt. En dat is natuurlijk ook veel leuker! Of tekeningen gemaakt door kinderen, ook super leuk om een Ready To Print screen van te maken!