Keramiek-porselein-zeefdrukken

Het zeefdrukken van keramiek en porselein

Super leuk! Een zelf bedrukt servies… voor op jouw zelf gedrukte tafelkleed! Het kan toch gewoon niet leuker?! Het bedrukken van keramiek en porselein gaat het zelfde als het zeefdrukken zoals bij de andere materialen zoals stof en papier e.d. Het verschil is dat je het frame niet gebruikt. Althans… als je een grote vlakke schaal gaat bedrukken dan is een frame natuurlijk super handig!

Het zeefdrukken van servies kan alleen met onze Ready To Print screens omdat die flexibel zijn,

En je gebruikt uiteraard de speciale porseleinverf. Maar het kan ook met muurverf! Huh? Ja... bekijk het op ons YouTube kanaal!
 

Voorbereiding   

 • Het is belangrijk dat de ondergrond stof- en vetvrij is.
 • Met een stift (een permanent marker van Edding bijvoorbeeld) teken je rondom de afbeelding.
 • Tip: als je de afbeelding niet goed kan zien dan even tegen het raam houden of een lamp er schuin op schijnen, en dan omtrekken. Ongeveer 1 cm rondom de afbeelding.
 • Het kan handig zijn om ook een markering aan te brengen aan de bovenkant, zodat je weet wat de boven- en onderkant is van de afbeelding (als dat van belang is), zodat je geen fout maakt met het afdrukken.
 • Knip vervolgens de afbeelding uit, buiten de lijnen.
 • Plak rondom ducttape en maak een mini screen (zie ook YouTube)
 • Teken een smiley op het tape aan de doffe kant, die blijft altijd in het zicht bij het zeefdrukken!

De inkt 

 • Je wilt niet dat de inkt te dun is want anders gaat de afbeelding doorlopen. De inkt kun je verdikken met een beetje talkpoeder als dat nodig is. Begin met een klein beetje en steeds meer totdat het een fijne dikte is. Een fijne dikte vinden wij pindakaas/chocopasta-achtig. Het mengen kun je doen op een schoteltje en met een roerstaafje en/of met je vingers; het is belangrijk dat er geen klontjes in zitten.
 • Maak het ook niet te dik, want dan kan het niet door het gaas heen.

Het zeefdrukken  

 • Je kunt de film vastplakken met schilderstape of het tussen duim en wijsvinger vasthouden. Dat hangt uiteraard ook helemaal af van het product… ga je een kopje bedrukken of een vlak bord.
 • Smeer nu de inkt met je vinger of een zacht sponsje over de afbeelding. Doe dit voorzichtig en rustig en zorg ervoor dat de film niet beweegt, want dan veegt de afbeelding door elkaar natuurlijk.
 • Als je klaar bent verwijder je de film (ook weer rustig en voorzichtig want de inkt is uiteraard nog nat).
 • Als je per ongeluk iets bent uitgeschoten of er zitten spettertjes waar je ze niet wilt, dan kun je nu nog weghalen met een vochtig doekje.
 • Je kunt eventueel met een penseeltje nog meer porselein verf aanbrengen, of inkleuren e.d.
 • Maak vervolgens zo snel mogelijk de film weer schoon door het af te spoelen onder de kraan en te laten drogen.
 • Hierna kun je het object laten drogen.

Je kunt dit ook doen op ongebakken keramiek. Echter wij verkopen daar geen inkt voor. Het proces werkt precies hetzelfde. Het bakken is afhankelijk van de gebruiksaanwijzing van de gebruikte inkt/glazuur e.d.


Gebruiksaanwijzing voor de inkt van Pebeo die wij verkopen.

Ook deze inkt is op waterbasis.  Na het aanbrengen (eerst ondergrond goed ontvetten!) en drogen (wij raden aan om het 48 uur te laten drogen), bak je het geheel in ±40 minuten af in de oven op ±150 graden. Geen magnetron! Je zet het product in een koude oven, dus niet voorverwarmen. Zet de oven niet te heet want dan kan de inkt verbranden. Na 45 minuten laat je het product rustig afkoelen in de oven die uitstaat. Zolang de inkt nog warm is, is deze nog gevoelig voor invloeden van buiten af. Je kunt het laten afkoelen in de oven met de ovendeur op een kiertje.  De inkt fixeert en wordt watervast. We adviseren om het daarna altijd met de hand te wassen en dus niet in de vaatwasser.

Bewaar de inkt bij kampertemperatuur, onder de 30 graden Celcius.
 


Belangrijk! Laat inkt nooit opdrogen in de zeef!Weergave:


Bezig met laden...

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies