Texiel-zeefdrukken

Zeefdrukken op textiel

Je kunt op van alles zeefdrukken maar textiel is natuurlijk wel erg populair. T-shirts, tafelkleden, theedoeken, gordijnen, baby kleding, en nog veel meer. Het is belangrijk dat het textiel wel eerst is gewassen. Want nieuw textiel is altijd voorzien van een laagje vanuit de fabriek waardoor het vocht en dus inkt, niet goed opneemt. Dus echt eerst het textiel goed wassen!


Het uit de losse hand bedrukken van een tafelkleed, gordijnen, stoffen om kleding van te maken etc.

 • Zorg voor een vlakke en schone ondergrond, die zo groot is als het te bedrukken oppervlakte. Dat is gewoon fijn en je hebt een goed overzicht van het hele patroon als je bezig bent.
 • Als je gaat werken met spuitlijm, dan adviseren we om tafelzeil onder het te bedrukken materiaal te leggen om je tafel/bureau te beschermen.
 • Het is handig om zachte onderlaag onder het textiel te plaatsen, zodat het een beetje mee beweegt met het zeefdrukken. Bijvoorbeeld een dun stuk vilt of fleece dus geen keiharde ondergrond. 
 • Spuit gelijkmatig een dun laagje lijm over het hele oppervlakte. Je gaat niet lijmen, het gaat er om dat je het materiaal netjes vlak kunt neerleggen zonder dat het gaat verschuiven of bobbelen e.d.
 • Het materiaal ligt mooi glad.
 • Pak je zeefdrukraam en leg deze waar je de eerste druk wilt maken.
 • Vervolgens kun je nu gelijk doorgaan en het hele materiaal bedrukken in het geval van een tafelkleed bijvoorbeeld.

Heeft jouw ontwerp een overlapping? Of komt er een andere kleur overheen? Dan moet je tussendoor eventjes met de föhn de gedrukte delen droog föhnen. 

En let er op dat de inkt in de zeef niet droogt. Dus bij grote projecten kan het soms slim zijn om het samen met iemand te doen. De ene gaat drukken en de ander gaat er achteraan met de föhn. Het föhnen is alleen om de inkt even snel te drogen, het fixeert niet. 

Als je klaar bent fixeer je het materiaal zodat de inkt blijft zitten na gebruik en na het wassen. Hoe lang en hoe heet is per inkt verschillend. Voor onze inkt staat het vermeld bij de inkt.
 

Het bedrukken van een T-shirt, een tas of andere dubbele lagen stof

 • Ook nu is het natuurlijk belangrijk dat het materiaal mooi glad is.
 • Tevens zijn de andere tips zoals bij textiel hierboven beschreven ook van toepassing.
 • Omdat je niet wilt dat de inkt door de stof op de andere laag doordrukt, is het verstandig om er een stuk karton tussen onder te leggen. Géén golf karton… want dat is niet mooi glad! Een plaat hout kan natuurlijk ook, of een placemat etc.
 • Spuitlijm is ook in dit geval weer een handig hulpmiddel zodat de stof niet verschuift.
 

Ga je veel dezelfde afdrukken maken op één soort product? Gebruik dan de zeefdruktafel, dat gaan snel en precies.
 

► Tip! Bekijk de video's op ons YouTube kanaal !Weergave:


Bezig met laden...

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies