Schoonmaken na het zeefdrukken

Tijdens het zeefdrukken hoef je het raam niet schoon te maken. Het is wel erg belangrijk dat je de inkt niet laat drogen in de folie want dan verstopt het en kun je geen afdrukken meer maken! Dit is dus precies hetzelfde zoals bij andere zeefdruktechnieken.

Het schoonmaken van het zeefdrukraam en de rakels is erg belangrijk!

Je kunt het zeefdruk raam heel eenvoudig schoonmaken met koud water, mits je natuurlijk inkt heb gebruikt op waterbasis. Je kunt de folie van het  frame verwijderen en dan onder de kraan houden en afspoelen (of met een douchekop).  Als het nodig is kun je eventueel zachtjes wrijven met je vingers of een sponsje (géén schuursponsje uiteraard want die beschadigd het gaas). Een platte ondergrond is belangrijk dan blijft de folie kreukelvrij. Je kunt ook de folie inclusief het frame afspoelen, dat is afhankelijk hoe sterk de kleefkracht van  het tape is. Leg de film vervolgens op een vlakke stofvrije ondergrond te drogen.

Opbergen van de zeefdrukfilm

  • Als de film droog is kun je deze opbergen in een hoesje en vervolgens in een ordner.
  • Vouw de film niet op, want dan kun je deze eigenlijk niet meer goed gebruiken voor de volgende keer omdat er dan mogelijk kreukels in zitten.
  • Het is handig om een etiket of afdruk van de afbeelding van de film bij de film op te bergen, dan kun je ze snel terugvinden voor een volgend project.
  • Een zeefdrukfilm gaat heel lang mee bij normaal gebruik. Je kunt er ongeveer 400 tot 500 afdrukken mee maken en vaak nog wel meer.

Schoonmaken van de rakel

Het is belangrijk om de rakel ook direct schoon te maken na het gebruik. Hoe netter je met je spullen omgaat hoe langer je er plezier van hebt. Spoel de rak onder de koude kraan af. Dat kan met je handen of een sponsje (géén schoorsponsje). Kijk ook goed het randje na tussen het handvat en het rubber en haal ook daar de inkt weg als het aanwezig is. Vervolgens droog je de rakel goed af en laat je deze verder drogen.

Wees altijd voorzichtig met het rubber van de rakel. Als die beschadigd dan heb je geen mooie gladde afdrukken meer. Laat kinderen dus niet spelen met de rakel en gebruik deze niet voor andere dingen.

Tip!

Je kunt, voordat je gaat zeefdrukken, de rakel afplakken met schilderstape. Je plakt dan dus schilderstape over de rand waar het hout en het rubber samen komen. Dan kan daar geen inkt tussenkomen bij het zeefdrukken. Na afloop verwijder je het tape en hoef je alleen het rubber schoon te maken.

Tip!

Op YouTube hebben we van de diverse tips video's gemaakt. Dus bekijk ze op ons YouTube kanaal, klik hier.

 

 

hoe zeefdrukraam schoonmaken na het zeefdrukken