Welke inkt heb je nodig?

Welke soorten zeefdrukinkt zijn er voor zeefdrukken?

Er zijn zeefdrukinkten op chemische basis en op waterbasis.

Welke inkt voor onze speciale zeefdrukfolies?

Onze folies zijn het meest geschikt voor zeefdrukinkt op waterbasis. Want na afloop kun je alles dan ook eenvoudig en snel schoonmaken door alles gewoon af te spoelen onder de koude kraan. Je kunt ook andere inkten gebruiken maar dan is het schoonmaken vaak erg lastig.

Er zijn dekkende inkten en transparante inkten

Hoe meer pigment in een inkt hoe meer dekkend de inkt zal zijn. Pigmenten zijn duur, dus hoe meer pigment in een inkt wordt gebruikt, hoe duurder de inkt. Vaak zijn de inkten bij bijvoorbeeld de Action e.d. erg goedkoop. Dat komt omdat er weinig pigment in zit, daarom kan de prijs zo laag zijn, maar de dekking is dan dus ook erg laag. Op zich is dat natuurlijk geen enkel probleem. Het hangt helemaal van jouw project af welke inkt je wilt gebruiken.

Diverse resultaten

Alle inkten kunnen over elkaar worden gedrukt. Uiteraard geeft dat per soort weer een ander effect. Het hangt ook af van de kleur en het materiaal van de ondergrond. Donkere ondergronden zoals bijvoorbeeld een zwart T-shirt hebben een dekkende inkt nodig. Soms kan het zelfs verstandig zijn om eerst een witte ondergrond te drukken en daarna de kleuren, in plaats van de kleuren direct op het zwarte T-shirt. Er zijn ook dekkende inkten die geschikt zijn voor donker textiel waarbij je geen witte ondergrond nodig hebt. Daar zit extra pigment in (en zijn daarom dus ook weer ietsje duurder).

Vaak zijn speciale inkten, zoals metallic kleuren en neon kleuren niet dekkend. Je kunt dan eventueel eerst een witte onderlaag printen, drogen en dan vervolgens de speciale inkt afdrukken.

Tip!

Maak altijd eerst voor jezelf een paar testjes. Dat kan met bijvoorbeeld een oud laken, oude T-shirts, gordijnen e.d. Als je die niet hebt… eventjes naar de kringloopwinkel want daar is heel veel aanwezig om mee te testen maar ook om helemaal op te pimpen (niet alleen kleding maar ook servies natuurlijk).

Voorbeelden van afdrukken in dekkende inkt en transparante inkt

Hieronder een aantal voorbeelden van prints gemaakt in een dekkende inkt. Links als losse afbeeldingen en rechts dezelfde afbeeldingen over elkaar gedrukt.

welke inkt nodig om te zeefdrukken

En hieronder kun je effect zien als je dezelfde afbeeldingen gaat zeefdrukken met transparante inkten. Zoals je ziet ontstaat er ook een 3e kleur, namelijk paars:

zeefdruk benodigdheden

En hier vervolgens een combinatie van dekkende inkt en transparante inkt. Ook hier ontstaat een 3e kleur omdat de blauwe cirkel transparant is en over het niet-transparante rode vierkant is gedrukt:

zeefdruk starterset zeefdrukken

Het is altijd handig om een testje te doen als je op zoek bent naar een bepaald effect.