Zelf een zeefdruktafel maken

Uit de losse hand zeefdrukken is heel erg leuk. Soms zelfs super verassend als de afdruk net niet op de plek komt waar je het van plan was. Er kunnen leuke effecten ontstaan!

Maar wil je het toch precies afdrukken op dezelfde plek? Dan kun je een dure zeefdrukmachine/carousel kopen. Maar je kunt ook prima zelf een goedkoop alternatief maken met onze zeefdrukklemmen.

Het werkt super eenvoudig en snel vooral voor T-shirts, tassen, affiches, visitekaartjes,  etc. Elke afdruk komt op dezelfde plek. En je hoeft het raam niet met 1 vast te houden terwijl je aan het rakelen bent, je hebt dan 2 handen vrij om te werken. Ook voor kids is dit super handig.

Wat heb je nodig om zelf een zeefdruktafel te maken?

 • 1 plank (mooi glad uiteraard, tip… bij de bouwmarkt kun je ze vaak gratis op maat laten zagen) en met hoeken van 90 graden
 • Of een bureau/tafel waar je direct de klemmen op vastschroeft (als je de ruimte hebt is dat het meest ideaal)
 • 2 zeefdrukklemmen per raam/frame
 • 4 schroefjes
 • Een boormachine om 4 gaatjes voor te boren
 • Een handschroevendraaier om de schroefjes vast te zetten (of de boormachine uiteraard)

De scharnieren verwachten een ‘echt’ zeefdrukframe van hout of aluminium die zijn dus veel dikker dan onze mooie transparante frames. Dus je hebt ook nog een balkje nodig die je er extra tussen klemt.

De maat van de plank bepaal je zelf. Dat hangt af van de materialen die je gaat bedrukken. Ga je alleen maar visitekaartjes drukken of ga je T-shirts bedrukken? Maar de plank moet wel minimaal dezelfde afmeting hebben als ons frame, zodat het hele frame ondersteund wordt tijdens het zeefdrukken. Liefst iets breder zodat het frame goed wordt ondersteund bij het zeefdrukken.

Stappen:

 1. Lijn het frame uit op de plank waar jij het frame wilt hebben en teken dat af
 2. Pak de 2 klemmen en leg ze op gelijk afstand
 3. Markeer met een stift de boorgaatjes
 4. Boor de schroefgaatjes voor
 5. Plaats de klemmen en schroef ze vast
 6. Het is uiteraard erg belangrijk dat ze recht zitten zodat het frame ook recht geplaatst kan worden bij het zeefdrukken
 7. Plaats het extra stukje hout/balkje zodat het frame goed vast zit
 8. Plak een stuk vilt op de plaat indien nodig met tijdelijke lijmspray (dat is handig als je textiel gaat bedrukken, bij enveloppen e.d. is dat niet nodig)
 9. Klaar!
zeefdrukklemmen raamklemmen voor zeefdrukraam zeefdrukken
zelf een zeefdruktafel maken met zeefdrukklemmen

Tip!

Op YouTube hebben we van de diverse tips video's gemaakt. Dus bekijk ze op ons YouTube kanaal, klik hier.